уторак, 15. јануар 2013.

Potrošnja mesa u Srbiji

Дневно поједемо 11 грама јунетине, 42 грама свињетине...
По потрошњи хлеба смо у европском првом тиму, али зато на трепезама имамо и неколико пута мање меса од становника Европске уније. Одговор на питање како се хранимо и шта себи можемо да приуштимо може се извући из података о потрошњи најважнијих намирница по којима смо, ако изузмемо хлеб, на најтањим гранама.
Тако се, рецимо, на трпези становника Србије свакога дана може наћи – 11,7 грама јунећег меса, што је податак за рубрику „Веровали или не”. Он себи може да приушти и 42,7 грама свињетине, или пак 41,6 грам пилетине. Потрошња рибе у Србији тек је мизерна – по становнику дневно се троши 10,9 грама.

Годишње се у Србији, наиме, троши 4,3 килограма јунетине, док је просек у ЕУ 15 килограма. Свињетине трошимо 15,6 килограма по глави становника годишње, док Европљани у просеку поједу 30 килограма. Кад је живинско месо у питању, ту смо у најмањем заостатку – оно је јефтиније па можемо да купимо 15,2 килограма за годину дана, а у ЕУ је просек 20 килограма. Потрошња рибе код нас је на нанижим гранама – српам наша четири килограма, у ЕУ имају 12.

У Србији је годишња потрошња млека и прерађевина по становнику 87 литара, а у Европској унији од 320 до 380.

izvor:http://www.dnevnik.rs/ekonomija/dnevno-pojedemo-11-grama-junetine-42-grama-svinjetine

Нема коментара:

Постави коментар